среда, 2. јануар 2013.

Da se naštimujemo pa da počnemo

Standardni štim gitare podrazumeva da su nam žice naštimovane tako da:





                 
               1.prazna proizvodi ton E1      

 


                    2.prazna proizvodi ton H



                     3.prazna proizvodi ton G




                 4.prazna proizvodi ton D




                     5.prazna proizvodi ton A




                     6.prazna proizvodi ton E

Da bi mogli da naštimujemo gitaru,potrebno je da imamo barem jedan polazni ton.Možemo ga dobiti sa nekog drugog instrumenta koji je naštimovan ili mu nije potrebno štimovanje,pomoću zvučne viljuške,frulice za štimovanje ili slično.
Ako pretpostavimo da nam je 6žica naštimovana,odnosno,da proizvodi traženi ton E,gitaru možemo naštimovati na sledeći način:
-ako odsviramo 6 žicu na V pragu,dobićemo ton A.Zatezaćemo i otpuštati 5. žicu dok ne dobijemo identičan ton sa tonom A.Na ovaj način naštimovali smo 5. žicu.
-ako odsviramo 5 žicu na V pragu,dobićemo ton D.Zatezaćemo i otpuštati 4. žicu dok ne dobijemo identičan ton sa tonom D.Na ovaj način naštimovali smo 4. žicu.
-ako odsviramo 4 žicu na V pragu,dobićemo ton G.Zatezaćemo i otpuštati 3. žicu dok ne dobijemo identičan ton sa tonom G.Na ovaj način naštimovali smo 3. žicu.
-ako odsviramo 3 žicu na IV pragu,dobićemo ton H.Zatezaćemo i otpuštati 2. žicu dok ne dobijemo identičan ton sa tonom H.Na ovaj način naštimovali smo 2. žicu.
-ako odsviramo 2 žicu na V pragu,dobićemo ton E.Zatezaćemo i otpuštati 1. žicu dok ne dobijemo identičan ton sa tonom E.Na ovaj način naštimovali smo 1. žicu.

Na ovaj način možemo reći da smo naštimovali gitaru.Međutim,kvalitet štima zavisi i od starosti žica,čivija,kvaliteta instrumenta...Zbog toga je potrebno uraditi fino doštimavanje kroz intervale po celom vratu gitare.

Jednostavniji način štimovanja je pomoću klipnih štimera koji se postavljaju na glavu gitare i pomoću vibracija ili zvuka pokazuju naštimovanost svake žice.


Нема коментара:

Постави коментар